'Wow': Prince Charles' 'children’s paradise' at Dumfries House – 'absolutely fantastic'

0
48


The Dumfries House estate belongs to Prince Charles and it is based up in Ayrshire, Scotland. Set on 2,000 acres, the stunning estate is part of The Prince’s Foundation. In 2007 the estate was purchased for £45million by the Prince of Wales, including a £20million loan from the Prince’s charitable trust.

Today, on January 21, 2022, an adventure playpark inspired by Prince George’s treehouse was opened by Prince Charles at Dumfries House.

The 300-square metre nature-based playground is nestled six metres up among the trees on the estate in Ayrshire.

It features elevated rope bridges, a netting tunnel, two side-by-side racing slides and a tube slide.

Commissioned by The Prince’s Foundation, the rustic park is designed to encourage children to immerse themselves in nature, boosting their physical wellbeing and mental health in the wake of the coronavirus pandemic.

READ MORE: Smelly washing machine? The two steps to properly clean your machine

The central play tower, made from sustainably sourced English chestnut, took inspiration from the treehouse at the Prince’s Gloucestershire home, Highgrove.

The original, with a pointed thatched roof, was built as a den for Prince William’s seventh birthday in 1989, but Charles refurbished it for Prince George in 2015.

The new treehouse at Dumfries House was also due to have a thatched roof, but this was switched in favour of cedar shingle to match the rest of the tower.

Unlike other royal homes, Dumfries House is not intended as a residence for Prince Charles and his wife, Camilla, the Duchess of Cornwall.

DON’T MISS:

Instead, it is used for a range of education and training opportunities and is open to the public all year round.

Photos show the property has a one-acre walled vegetable garden, known as the Pierburg Building And Kauffman Education Gardens. They have been planted in the shape of the Union Jack flag.

In 2017, Prince Charles was joined by Ireland’s President Michael D Higgins in the Yellow Room.

Also known as The Family Parlour, this room was originally intended as the main living room of the house, although it was also used as a dining room during the 19th century.

Charles was photographed with model David Gandy and M&S CEO Steve Rowe in the West Pavilion of the home.

The photo showed the room panelled with cedar wood as a natural moth deterrent to protect the tapestries hanging on the wall.

Ant and Dec met Prince Charles for their unique documentary, ‘When Ant and Dec Met The Prince’.

A photo was taken with the comedy duo in the library in Dumfries House. The décor inside was inspired by the culture of Constantinople.

The photo showed the room lined with rows of books on wooden shelves and a large skylight.

Royal fans took to Instagram today to complement Charles’ new endeavour at Dumfries House.

Instagram user @vickimink said: “Looks awesome! Love the expression on the children’s faces.”

Another, @zareeeb19881997 added: “Absolutely fantastic this is free for all, especially in the climate of uncertainty we are all living in our world.”

Royal fan @msmamadutch said: “Wow! Every child’s dream to have a treehouse like this to explore – fabulous!”

One more fan @rlikereading wrote: “A children’s paradise!”



LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here